A’damse kinderboeken

Vorige week donderdag vierde Amsterdam haar 741ste verjaardag. Het zou zomaar aan je voorbij hebben kunnen gaan. Ik vond het wel leuk om er toch even bij stil te staan, dus bespreek ik vandaag drie kinderboeken over de geschiedenis van Amsterdam:
Dit is een prentenboek over de familie Jansen die een dagje naar Amsterdam gaat. In leuke en herkenbare illustraties word je meegenomen langs alle toeristische hoogtepunten van de stad. Het verhaal stelt verder niet zo veel voor, maar er wordt wel het een en ander verteld over de geschiedenis van de stad. Mijn kinderen vonden het om eerlijk te zijn een saai boek. Mooie illlustraties, maar te weinig verhaal.
Kinderen van Amsterdam, Jan Paul Schutten
Ja, deze! Dit is een boek voor kinderen vanaf ongeveer 9 jaar. Je maakt kennis met verschillende kinderen die in de loop van de tijd in Amsterdam hebben gewoond, van de 12e eeuw tot en met de Tweede Wereldoorlog. Via deze kinderen beleef je mee hoe het was om in hun tijd leven. Ook krijg je via aparte kopjes nog allerlei extra informatie, bijvoorbeeld over straatnamen, weeshuizen en de eerste vuilnisbelt van Amsterdam (het huidige Waterlooplein). Aanrader! (Vindt ook mijn dochter van 8.)
De Hoofdstad; Geschiedenis is saai behalve die van Amsterdam, Margy Jonathans en Judith van Tijn
Dit boek is bedoeld voor kinderen vanaf 11 jaar. In 5 thema’s wordt de stad beschreven: Iconen Stad, Creatieve Stad, Groeiende Stad, Multiculturele Stad en Bedrijvige Stad. De vormgeving is heel levendig, met veel beeldmateriaal. Het is wel een beetje een willekeurige verzameling aan informatie over Amsterdam. Maar toegankelijk en beeldend is het zeker.