Amsterdam Museum

Omdat het winter is. Omdat je ook wel eens iets anders kunt doen dan thuis spelen. Omdat het gewoon te koud is om buiten te spelen. Omdat het eigenlijk altijd leuk is om naar een museum te gaan. Omdat we in Amsterdam wonen en er zo veel leuks te doen is. Omdat zoon er heel graag naar toe wilde. Daarom gingen wij vandaag naar het Amsterdam Museum. Daar hadden we groot dus gelijk in. Want het was heel leuk. En er was bijna niemand. Daar begrepen wij dus niets van.

We stapten uit school direct op de tram en liepen tien minuten later door de Kalverstraat. Zoon zuchtte terwijl we langs de winkels liepen: waar is nou dat museum? Wij zijn geen shoppers. Wij worden ongelukkig in koopgoten. We sloegen gauw links af en werden weer blij. Het Amsterdam Museum (voorheen het Amsterdams Historisch Museum) was warm en rustig en iedereen was heel aardig.

We bekeken de permanente tentoonstelling ‘Het kleine weeshuis‘. We kregen allebei een rood bandje (zoon noemde het een horloge) om onze arm waarmee we op heel veel plekken in het museum geluid konden activeren (zoon noemde dat opdrachten). Er werd op een leuke manier kort verteld over hoe het er vroeger in een weeshuis aan toeging. Zoon kroop door keukenkastjes, roerde pap, lag in een bedje en verkleedde zich. Alles zag er echt goed uit en we vonden het allebei erg leuk.

Daarna bekeken we de tijdelijke tentoonstelling ‘100 jaar Schiphol‘ en dat was ook dikke pret. Deze tentoonstelling is leuk als je 4 bent en ook als je bijna 39 bent. We hebben op Schiphol landingsbanen gebouwd, eindeloos op knoppen gedrukt in de verkeerstoren en douane-beambte gespeeld. Ondertussen heb ik ook nog wat geleerd over het vliegveld. Jaja. Ook een aanrader.

Ik vroeg me wel iets af: Waar waren al die andere kinderen die op woensdagmiddag vrij zijn? Dit museum is veel te leuk om leeg te zijn! Dus: Of je nou van winkelen houdt of niet: als je nou een keer met of zonder kind(eren) door de Kalverstraat loopt, sla dan lekker af bij nummer 92. Doen hoor. Is veel leuker dan winkelen!