Binnen Spelen: Museum Hoorn

Nou, vooruit dan, het is herfst. En ook nog eens herfstvakantie. Tijd voor een museum! Bijvoorbeeld het Museum van de Twintigste Eeuw in Hoorn.

Hoorn is een fijn plaatsje om naartoe te gaan. Het museum is gevestigd op een prachtige plek, in een voormalig gevangenisgebouw op het Oostereiland, een schiereiland in het IJsselmeer. Als je met de trein komt loop je van het station dwars door het centrum naar het museum. Als je met de auto komt kun je het beste parkeren bij het Julianapark en dan loop je langs de havens naar het museum. In beide gevallen: een mooie wandeling.

Het museum zelf is gezellig en laagdrempelig, en zeer geschikt voor gezinnen met kinderen. Er zijn een aantal vaste tentoonstellingen, bijvoorbeeld van huis-interieurs door de 20ste eeuw heen. En van speelgoed. Ook zijn er allerlei apparaten te zien. Je kunt precies de ontwikkeling volgen van een ouderwetse grammofoon tot een cd-speler. Maar er zijn bijvoorbeeld ook telefoons, computers en televisies.

De tijdelijke tentoonstellingen zijn ook atijd leuk en kindvriendelijk. We hebben er inmiddels flink wat gezien, waaronder over Playmobil, de Gouden Boekjes, en robot-speelgoed. Met altijd van alles waar de kinderen op, mee of in kunnen spelen, en genoeg interessante herinneringen om op te halen voor de volwassenen.

Goed dagje uit dit. En neem gerust opa en oma mee, die kunnen vast nog allerlei mooie verhalen vertellen over al die oude spullen.


Hulpmiddelen