Binnen spelen: Rijksmuseum

Het is studiedag. Zoon hoeft niet naar school. Zoon kán niet naar school. De whatsapp groep van ouders uit zoons klas heeft het druk: er is altijd wel iemand die de studiedag vergeet en in de stromende regen voor een dichte schooldeur staat. Ja, sommige ouders vervloeken studiedagen. Ergens snap ik dat wel, maar bij ons zijn ze van harte welkom: oma kan weer eens de héle dag van zoon genieten.

Met het ontbijt nog maar net achter de kiezen zegt zoon: Oma, ik wil niet naar het Scheepvaartmuseum, ik wil wel naar het Rijksmuseum. Jaja, meneer is 4 en hij vraagt om het Rijksmuseum. Dat komt natúúrlijk deels door zijn opvoeding, maar het is ook te danken aan Aap en Mol in het Rijksmuseum. Een vrolijk kinderboek waar je kind van naar het museum wil. Én je kunt onder het Rijksmuseum door fietsen, dat is ook behoorlijk leuk natuurlijk.

Als je kind geen idioot druk gillend ongeleid projectiel is, dan is het echt leuk om samen naar het Rijksmuseum te gaan. Wij waren er al eerder eens met zoon en dit keer was het weer een succes. Leg van te voren even uit dat je in een museum niet mag rennen of schreeuwen en herhaal dat elke paar minuten als je binnen bent, dan komt het heus goed. Verwacht niet dat je minuten lang kunt staren naar het Melkmeisje of de Nachtwacht als je een klein kind bij je hebt. Maar dat hoeft ook niet. Geniet gewoon van het samen ontdekken en wijs hier en daar eens iets aan, of vraag je kind wat het vindt van een kunstwerk. Het gebouw zelf is al een avontuur en er is zó veel te zien. Het is ook erg leuk om van te voren het boek van Aap en Mol te lezen en samen met je kind dezelfde dingen als Aap en Mol te gaan bekijken. Waarschijnlijk sta je na een uurtje weer buiten. Heus niet erg, je gaat gewoon gauw weer.

Omdat hij toch de hele dag de tijd had besloot zoon na het Rijks ook nog even het Stedelijk te ‘doen’ met Oma. Ook een aanrader. Maar dat had Sonja je al verteld. En dat het Rijks leuk is met kinderen, dat had Sonja je eigenlijk ook al verteld. Nog meer reden om te gaan!

1 reactie

  1. joop vos op 19 november 2016 om 09:42

    Leuk artikel, maar waarom een kind in een museum niet mag rennen en af en toe zijn stem verheffen, is mij een raadsel.