Binnen spelen: Spelletjes

Deze dagen ben ik blij als ik twee uur achter elkaar rustig thuis ben. Die aaneenschakeling van wintertijd, Sint-Maarten, Sinterklaas, kerst en oud-en-nieuw is dodelijk voor elk gezin met jonge kinderen. En dan al die verjaardagen nog. Zo bizar veel in deze tijd van het jaar. Wat bezielde al die ouders van die jarigen om kinderen te gaan maken in maart? Wat is er in vredesnaam zo sexy aan maart?

Nou ja, ik zoek in deze tijd van het jaar niet naar extra activiteiten buitenshuis, ik voel meer de behoefte om te cocoonen. Filmmiddag in pyjama. Of spelletjesmiddag. Ik hou erg van spelletjes en daar mag ik, nu ik kinderen heb, gewoon schaamteloos aan toegeven.

Ik heb deze week dus geen museum- of speeltuin-tip om te delen met jullie, in plaats daarvan onze spelletjes-top-3:

  1. Kwartet. Al jarenlang op nummer 1, het spel dat het vaakst gespeeld wordt hier in huis. Mijn oudste van 8 heeft een voorkeur voor het Dick Bruna-kwartet, mijn jongste van bijna 7 speelt liever het Fiep Westendorp-kwartet. Dit levert nog wel eens slaande ruzie op als we met z’n allen willen spelen. Typisch zo’n moment dat je als moeder uitroept: “Serieus, maken jullie dáár ruzie over?” Maar ja, dat helpt dan niet.
  2. Kolonisten van Catan of Catan junior. Mijn jongste noemt desgevraagd als lievelingsspel Kolonisten van Catan, maar als je haar vraagt welk spel ze wil dóén, kiest ze toch meestal Catan junior. Ik heb er de afgelopen jaren erg naar uit gekeken dat mijn kinderen ‘volwassen’ spelletjes kunnen doen. Catan junior is best leuk, maar Kolonisten is nóg leuker. Soms spelen we het met z’n vieren, en dat kunnen de meiden allebei prima aan. We spreken wel altijd een lager benodigd aantal punten om te winnen af. We willen dat kindergeduld niet te veel op de proef stellen.
  3. Cluedo. Dit is mijn lievelingsspel van vroeger. Wij hadden het niet zelf thuis, maar we leenden het soms van de speel-o-theek en in mijn herinnering had het echt epische proporties aangenomen. “Was het Dominee Groenewoud met een kandelaar in de bibliotheek?” Zo mysterieus! Net als Miss Marple, dat vond ik ook heerlijk vroeger. Tegenwoordig speel ik Cluedo met mijn eigen kinderen en ik zal eerlijk toegeven dat het een beetje tegenvalt. De herinnering was mooier. Maar toch nog steeds een gezellig spel, en mijn oudste vindt het erg leuk. Ze is er ook goed in, dat scheelt natuurlijk.

Nog een extra tip: mijn man en ik vinden De betoverde doolhof heel leuk om met de kinderen te spelen. Helaas vinden de kinderen er niet zo veel aan. Dus spelen we het noodgedwongen met z’n tweeën als de kinderen slapen. Omdat het kan.

Of je deze kerstvakantie nou op pad gaat met de familie of lekker thuis blijft cocoonen: geniet ervan!