De stad uit: Archeon

Het Archeon is geweldig. Dat zeg ik hier wel vaker over van alles en nog wat, dat weet ik. Het hele idee van deze buiten-spelen-tips is dat we leuke plekken willen aanraden. Maar het Archeon staat sinds vorige week bovenaan de favorieten-lijst. Als je kinderen hebt (zeg, ouder dan 5) en je hebt nog een lege weekenddag deze nazomer en je weet niet wat je moet doen: Doe dit!

Het Archeon bij Alphen aan de Rijn is een historisch museumpark. Er zijn drie tijden: Prehistorie, Romeinse tijd en Middeleeuwen. Per tijd zijn er gebouwen nagebouwd in de bijbehorende stijl. Niet alleen huizen/hutten, maar ook stallen, een klooster, een badhuis, etc. Alsof je door drie verschillende dorpen loopt. Er lopen medewerkers rond, die doen alsof ze er wonen en die veel verstand hebben van “hun” tijd. En, het allerbelangrijkste, je kunt er zélf van alles doen.

Dit is niet een museum waar je langs toonkasten loopt met oude, opgegraven spullen. (Kijken, niet aankomen!) Dit is een museum waar je overal aan mag zitten, mee mag doen, vragen kunt stellen. Zo kun je een klein beetje meemaken hoe het was om in die tijden te leven. En wat was het leuk. In het museum dan, in het verleden weet ik niet helemaal zeker.

Het terrein is redelijk overzichtelijk en als je je best doet kun je het denk ik ook wel in één dag doen. Maar als je overal rustig de tijd voor wilt nemen, dan zul je vaker terug moeten komen om alles te beleven. Onze hoogtepunten: zelf zwaardvechten, zelf boogschieten, de middeleeuwse smidse, brood bakken op een stokje in de steentijd, de roofvogelshow in de Romeinse arena, en het authentiek Romeinse Calippo-ijsje.

We vonden het alle vier een superleuke dag!