De stad uit: Utrechtse tuin

Ik hou heel veel van Amsterdam. Diep in mijn hart ben ik er van overtuigd dat alles hier beter is dan in de rest van de wereld. Betere parken, betere musea, betere authentieke koffietentjes die iets heten met een Q erin, of een C, of een Z.

Maar dat wil niet zeggen dat ik niet opensta voor andere mogelijkheden, en zo kun je zomaar hele interessante ontdekkingen doen. Op vaderdag gingen we naar de Botanische Tuinen. Niet de hortus in Amsterdam, maar die op de Uithof in Utrecht. En wat bleek? Het is daar veel leuker dan hier!

Even voor de duidelijkheid: ik ben niet zo van het groen. Dit uitstapje was speciaal voor mijn man voor vaderdag. Hij sleept me ook wel eens mee naar de hortus in Amsterdam. Ik kan best waardering voelen voor een mooi aangelegde tuin, maar na een half uur ben ik gewoon klaar. Terwijl mijn man nog op z’n knieën naast een of ander onooglijk plantje zit en iets roept van: “Kijk nou, dit is een [onverstaanbaar gebrabbel in het Latijn]!” Uhuh. “Mooi hoor!” roep ik dan enthousiast terug, zonder te kijken. In een goed huwelijk moet je af en toe kunnen doen alsof, tenslotte.

Maar in de Utrechtse botanische tuinen heb ik een paar uur rondgelopen en me geen moment verveeld. De tuinen zijn aangelegd in, op en rond het Fort Hoofddijk, onderdeel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. De verschillende tuinen zijn prachtig aangelegd (zelfs ik kan dat zien), en er zit veel variatie in. Genoeg te beleven, ook voor groen-leken en kinderen. Mijn dochters kennen trouwens inmiddels meer plantennamen dan ik, dus ook zij roepen af en toe ineens: “Kijk! Dat is een [vul een willekeurige plantennaam in, ik zie het verschil sowieso niet]!”

We hebben deze middag vooral lekker door de Rotstuin gedwaald. Daar zijn veel paadjes, heuveltjes, mooie uitzichtpunten, waterstroompjes. Ook leuk: de Diertjestuin waar je bijvoorbeeld in een bijenkast kunt kijken. En de wilde heemtuin Het Buitenfort. En de kassen met tropische planten. En het kleine kasje met vleesetende planten. En er is nog veel meer. Kijk op de site voor meer informatie.

Prima middagje in de (aangelegde) natuur!