Buiten spelen: Brederode

Ik vind het heerlijk in de stad en er is altijd genoeg te doen met kinderen, zowel binnen als buiten. Maar af en toe is het ook fijn om de stad uit te gaan. Voor een middagje. Een van onze favoriete bestemmingen is de ruïne van kasteel Brederode bij Santpoort.

Wij kwamen de ruïne voor het eerst per ongeluk tegen. We waren (zonder tomtom!) op zoek naar Landgoed Duin en Kruidberg om daar een wandeling van Natuurmonumenten te lopen. En ineens reden we langs de pittoreske restanten van een kasteel. We hebben Duin en Kruidberg gelaten voor wat hij is en we zijn lekker de ruïne gaan verkennen.

DSC06375De ligging van Brederode is prachtig. Een gedeelte het kasteel staat nog overeind en van bovenop heb je een prachtig uitzicht over de omgeving. Andere delen van het kasteel zijn ingestort en daar kun je lekker wandelen en klauteren. Er is een kleine tentoonstelling over de geschiedenis van het kasteel en er is een theetuin bij het poorthuis. De laatste keer dat wij er waren, waren er voor de kinderen ook allerlei ridderattributen te leen. Die kunnen dus fijn riddertje en jonkvrouwtje spelen, terwijl de ouders nog even rustig rondkijken. Kortom: Brederode heeft alle ingrediënten voor een leuke middag met kinderen. Voor het geld hoef je het ook niet te laten: De toegangsprijzen zijn 3 euro voor volwassenen en 1,50 voor kinderen. Let op: er is geen pinautomaat!

Als je alvast een voorproefje wil, kun je op de website een virtuele rondleiding doen.

Nog wat praktische info: In de wintermaanden is de ruïne gesloten, ze zijn geopend van maart t/m oktober. Vanaf Amsterdam-West is het op een goeie dag in een uur aan te fietsen. (Als je oudere kinderen hebt en/of sportiever bent dan ik. ;-)) Je kunt natuurlijk ook met de auto. Over OV staat geen informatie op de website, maar dat is ongetwijfeld ook een mogelijkheid.