De stad uit: Elswout

Wat een heerlijke herfst om buiten te zijn! Zeker als je een bossige omgeving opzoekt. Zoals Landgoed Elswout in Overveen. Elswout is een 17e eeuwse buitenplaats, die tegenwoordig in bezit is van Staatsbosbeheer. Je kunt er het hele jaar door prima wandelen, maar in de herfst is het extra prachtig.

Het leukste aan Elswout is de grote variatie. Er zijn aangelegde tuinen, een boomgaard en verschillende dierenweides. Er is een modelboerderij met stallen en een ijskelder. Er is een orangerie waar je op zondag een kopje koffie kunt drinken..En er is ook gewoon bos. Nou ja, gewoon, ook hier is veel variatie: heuvels, vijvers, bruggetjes, prieeltjes, bochtige paadjes. Lekker avontuurlijk wandelen dus, wat erg fijn is voor mijn stadse dochters die een wandeling in de natuur snel “sáááááááááááááái” vinden. (En ja, dat is een citaat.)

Voor mijn dochters is het hoogtepunt van een bezoek aan Elswout het hertenkamp. De herten zijn nieuwsgierig en laten zich graag voeren en zelfs aaien. Het hertenkamp ligt vrij dicht bij de ingang, dus wij hebben altijd wat moeite om de meiden er weer vandaan te krijgen. Maar als we ze dan beloven dat we voedsel gaan zoeken voor de hertjes, dan willen ze wel een rondje door het bos meelopen. We duwen onze zakken vol met beukennootjes en eikels die we dan op de terugweg aan de hertjes voeren. En dan moeten we ze daarna alleen nog mee zien te krijgen terug naar de auto.