Buiten spelen: Erasmuspark

Ik ben tien jaar geleden in Amsterdam-West komen wonen, niet ver van het Erasmuspark. Een kennis van mij verhuisde juist rond die tijd weg uit deze buurt. Hij vertelt mij wel eens over hoe het park er toen bij lag. Het zat vol met drugsdealers en -gebruikers, en andere criminele elementen. Met andere woorden: daar kwam je gewoon niet. Wat een verschil met nu! Zodra de zon ook maar een beetje schijnt, of beter gezegd: zodra het niet regent, zit het park meteen vol met alle kinderen uit Bos en Lommer en de Baarsjes, plus bijbehorende ouders.

Het grappige is dat er op het oog niet veel aan is. Het park bestaat uit een groot centraal grasveld, waar veel gevoetbald wordt, een weg eromheen waar vooral veel joggers lopen. Er is een vaste-plantentuin, er zijn picknicktafels. Er is een speelveld en er is een speeltuin die bestaat uit een grote zandbak met een paar simpele speeltoestellen eromheen. Het ziet er een beetje saai uit, eerlijk gezegd. Vanwaar dan die aantrekkingskracht? Simpel: dat komt grotendeels door Terrasmus. Niet zomaar een fijn restaurantje met een goede kaart (o.a. ijsjes en tosti’s voor de kinderen, verse sappen, goeie koffie en huisgemaakte granola voor de ouders). Ze organiseren ook allerlei activiteiten, zoals singer/songwriter-zondagen, paaseieren zoeken en Erasmus culinair. Behalve wanneer de regen met bakken uit de hemel komt is het tegenwoordig eigenlijk altijd gezellig in het park!

Je kunt op een picknickkleedje op het speelveld gaan liggen, als je jonge kinderen hebt parkeer je jezelf op een bankje rondom de (omheinde) speeltuin en je kunt ook gewoon lekker op het terras zitten met een biertje of een wijntje. Terwijl de kinderen zichzelf en elkaar vermaken. Ideaal.

Ook oudere kinderen (en dan bedoel ik tot een jaar of 10) weten zich er prima te vermaken. Op het speelveld kun je lekker voetballen en rondrennen. Er zijn Bosjes waarin je op Expeditie kunt gaan. Maar vooral: alle kinderen uit Bos en Lommer en de Baarsjes zitten er, dus er zijn altijd andere kinderen om mee te spelen. En kuilen graven in de zandbak blijft leuk voor alle leeftijden!