Buiten spelen: Jeugdland

Buiten spelen in Amsterdam Oost kan heel heel erg goed. Bijvoorbeeld bij Jeugdland. Aan de rand van het Flevopark, voorbij de tennisbanen, naast het Science Park, ligt een waar kinderparadijs. Jeugdland is de bom.

Wat kun je doen bij Jeugdland? Misschien kun je me beter vragen wat je er niet kunt doen, want de mogelijkheden zijn ongekend. Echt. Het is voor kinderen van alle leeftijden leuk. Ik ga het gewoon allemaal noemen:

Huttenbouw
Ten eerste is er een permanente huttenbouw. Wij mochten dat in ons dorp vroeger één week per jaar doen, maar de kinderen van Amsterdam Oost kunnen hier het hele jaar door hutten bouwen met oude pallets en planken. Er is begeleiding aanwezig en je kunt tegen een vergoeding Hamer en spijkers lenen. Vaders en moeders kunnen natuurlijk lekker meebouwen.

(Water)speeltuin
Er zijn speeltoestellen, een zandbak, een kabelbaan over water, een groot waterrad dat kinderen zelf kunnen aanzwengelen en een waterspeeltoestel. Op hete dagen kan iedereen onder de sprinkler doorrennen, dus: neem je zwemspullen mee!

Kinderboerderij
Op de kinderboerderij zijn herten, geiten, een varken, konijnen, kippen, pauwen en vast nog veel meer dieren te bewonderen, voeren en aaien.

Binnen spelen
Binnen kun je tafeltennissen, tekenen, tafelvoetballen, spelletjes spelen en lekkers kopen. Een kan limonade met bekers koop je voor 2 euro en er zijn broodjes, ijsjes en koffie voor zeer schappelijke prijzen.

Kinderfeestjes
Volgens mij viert heel Amsterdam Oost hier kinderfeestjes en ik kan die ouders groot gelijk geven. Het is ideaal. Je reserveert een picknicktafel en de limonade en rakeltjes koop je bij de Jeugdland medewerkers. Op sommige dagen is het door die feestjes erg druk, maar je kunt ook zomaar een warme zomerse dag treffen waarop het juist opvallend rustig is.

Maakland en Jeugdlab
En dan heb ik het nog niet eens gehad over Maakland en Jeugdlab. Bij Maakland kunnen kinderen zelf dingen maken. Van hout, of van eten. Dus van een hut of een vogelhuisje tot een aardbeientaart of pannenkoek. In Jeugdlab kunnen Kinderen workshops doen die gegeven worden door de studenten van het SciencePark. Denk aan uilenballen ontleden, robothanden maken, aan de slag met een microscoop en machines bouwen.

Eetbare tuin
Tot slot móet ik ook nog even de eetbare tuin noemen. Als je Jeugdland op loopt dan kom je langs of door een prachtige tuin die in de zomer in volle bloei staat. Er worden workshops georganiseerd waarin wordt gewerkt in de tuin en daarna gekookt met de oogst.

Sja. Ik kan niet kiezen. Ik vind alles leuk. Zoon is nu bijna vier en hij heeft al heel wat bezoeken aan Jeugdland gebracht. Toen hij heel klein was vond hij het vooral leuk om te kijken, als dreumes rommelde hij lekker in de zandbak en als peuter banjert hij lekker overal tussendoor en speelt hij met water. Voor de huttenbouw is hij nog wat te jong, maar hij kan niet wachten tot hij daar ook aan de slag mag.

Als je niet in Oost woont dan is het even een stukje fietsen of trammen, maar dat is zeker de moeite waard. Als je met de auto komt dan zul je waarschijnlijk in de Indische buurt moeten parkeren en een stukje moeten lopen, want het aantal parkeerplaatsen is zeer beperkt.