Daarom!

In mijn vorige blog Waarom Amsterdam? gaf ik aan dat ik zo knettergek ben om in een klein appartement te blijven wonen met man en twee kinderen, alleen maar omdat het in Amsterdam is.

In deze blog 10 redenen waarom.

Wees gewaarschuwd: dit blogje staat bol van de hoofdstedelijke arrogantie. Als je je hier kapot aan ergert: lees dan mijn vorige blog nog een keer, heb meelij en onthoud: ik woon met z’n vieren op 60 m²!

  1. Toen ik voor mijn studie naar Amsterdam verhuisde, was ik jaloers op alle oorspronkelijk Amsterdamse mede-studenten. Die waren geen import zoals ik, die waren écht Amsterdams. Dat zijn dus straks míjn kinderen!
  2. Ik kan altijd boodschappen doen. AL. TIJD.
  3. Iedereen woont hier. Letterlijk. Er zijn hier meer verschillende nationaliteiten vertegenwoordigd dan in Londen of New York! En ik hou daarvan. Verschillende mensen, ideeën, voorkeuren, gewoontes, voedsel, kleding. Dat is goed voor je, dat weet ik zeker!
  4. Iedereen die hier niet woont, komt hier op bezoek. Na de vorige redactievergadering met collega Renske liep ik naar mijn fiets. Tijdens die wandeling van 5 minuten hoor ik om me heen gesprekken in het Amerikaans-Engels, Engels-Engels, Duits en iets Slavisch-klinkends. Ook daar hou ik van: van een stad vol toeristen. (Zo lang ze niet dronken én stoned proberen een fietstocht te maken.)
  5. Als ik me verveel op woensdagmiddag heb ik op 10 minuten fietsen: 3 zwembaden, 3 kinderboerderijen, 2 bioscopen, 4 parken, meer speeltuinen dan ik kan tellen, waaronder 3 natuurspeeltuinen, 2 bibliotheken en niet te vergeten mijn eigen picknicktafel voor de deur.
  6. Het Erasmuspark en Terrasmus. Die krijgen een aparte vermelding, gewoon omdat de buurt, de stad, de wereld er leuker op zijn geworden sinds Terrasmus!
  7. Bij ons in de straat wonen: D., A., M., L., T., M., C., S., V., W., N., W., F. en L. En dat zijn dan alleen nog maar de kinderen van wie ik de voorletter ken. Er is altijd wel iemand om mee te spelen en/of om koffie, thee of wijn mee te drinken.
  8. Mijn kinderen zijn de afgelopen jaren met school in het Rijksmuseum, het Concertgebouw, de Stadsschouwburg en Artis geweest. Ik weet het, ik ben een snob, maar ik vind dat gewoon stoer.
  9. Ik ben niet de enige. Steeds meer hogeropgeleide, twee-werkende-ouder-gezinnen blijven in de stad wonen, terwijl die vroeger uitweken naar Purmerend, Almere of Haarlem. (Zie dit artikel in het Parool van 12 mei 2015.) Het wordt hier steeds gezelliger!
  10. Als laatste, maar misschien wel de belangrijkste: Amsterdam is zó mooi!