De stad uit en in: Maastricht

Nadat we deze zomer een week op de camping hadden gestaan en het heel leuk hadden gehad maar er ook wel een beetje klaar mee waren, hadden we weer zin in stads. Dus we gingen naar huis. Dat was leuk, want dat huis staat in Amsterdam. Maar na een paar dagen thuis voelde dat niet meer als vakantie dus toen vertrokken we gewoon weer. Naar Maastricht. Dat is niet vreselijk ver, maar het voelt wel heel erg als vakantie en je kunt er allemaal leuke dingen doen met kinderen. Mijn tips op een rij.

Doen
Grottentocht
Dat er grotten te bezoeken zijn in Limburg dat weet iedereen natuurlijk wel. Dat klinkt behoorlijk spannend, maar een tocht met een gids voor volwassenen kan voor een klein kind ook heel saai zijn. In Maastricht kun je mee met een kindergrottentocht en dat bleek erg leuk. Zoon vond het prachtig. En wij ook. Hij genoot van de verhalen over mergelzagers en de mosasaurus (plaatje 073 in het AH Dinoboek), hij mocht mergel zagen en wandelde stoer door het donker mee. De tochten worden in de vakanties op vaste dagen georganiseerd. Neem een warme jas en een zaklamp mee!

Fort Sint Pieter
Boven op de Sint Pieter staat Fort Sint Pieter. Wij zijn er zelf niet in geweest maar wel omheen gewandeld en dat vonden we al erg leuk. Ook hier worden speciale kindertochten georganiseerd die volgens mij zeker de moeite waard zijn.

Natuurhistorisch Museum
In dit museum kun je het skelet zien van de mosasaurus die in de grot gevonden is. Dus na een bezoek aan de grotten kun je het niet maken om hier niet even te gaan kijken. Van te voren las ik een beoordeling online waarin iemand dit museum hopeloos ouderwets noemde. Het is inderdaad wat ouderwets. Maar ik vond het niet hopeloos maar juist wel charmant. Ik zou zeggen: ga er heen met niet al te hoog gespannen verwachtingen en heb een leuke middag!

Wandelen over de stadsmuur
Voor een klein kind is een stoere oude muur om een stad heen ook al een avontuur. In Maastricht kun je op verschillende plekken de stadsmuur opklimmen en bewandelen.

Natuurspeeltuin de Mergelhoof
Deze speeltuin (op de foto) was echt een schot in de roos. De mergelhoof is een fijn ruime natuurspeeltuin waar voor alle leeftijden wel wat leuks te doen is. Er is zelfs een zwembadje bij. De sfeer deed ons een beetje denken aan Jeugdland, door het natuurlijke karakter. Dit is geen commerciële speeltuin, maar een fijne plek in het Jekerdal waar buurtbewoners een prachtspeeltuin van hebben gemaakt.

Spelen en wandelen op de Sint Pietersberg
Vanuit Maastricht loop of rol je zo de berg op, hoe leuk is dat? Bovenop de Sint Pietersberg kun je leuk wandelen, picknicken, spelen en van het uitzicht genieten. Je kunt er helemaal naar België kijken! Hobbel samen de berg op, geniet en rol er daarna samen weer vanaf.

 

Eten en drinken
Bisschopsmolen
Dit is de plek waar ik altijd meteen heen wil zodra ik in Maastricht aankom. De Bisschopsmolen is een oude watermolen midden in de stad die het graan maalt dat in de bakkerij naast de molen wordt gebruikt. Daar bakken ze zalige vlaai en brood. Je kunt de molen bezichtigen, je mag helpen in de bakkerij en natuurlijk al dat lekkers ter plekke opeten of meenemen naar huis. Zoon vond de watermolen en het hele mechaniek prachtig om te zien. Daarna mocht hij rondkijken in de bakkerij en hij at zijn vingers op bij de vlaai. Hij besloot ter plekke dat hij later bij de Bisschopsmolen gaat werken.

Tapijn
Tapijn is fijn. Dat is lekker flauw rijmen, maar het is mooi wel waar. Brasserie Tapijn ligt op de oude Tapijnkazerne in Maastricht en dat is op zich natuurlijk al een mooi avontuur voor een kind. Er is een heerlijk terras met enorm veel ruimte om buiten te spelen. Binnen is het ruim en er is speelgoed en een kast vol boeken. De kaart heeft voor elk wat wils, zeker ook voor kinderen. Wij waren er een keer in de middag en in de avond en beide keren werden we er blij.

Brandweerkantine
Nog zo’n avontuurlijke locatie! Dit restaurant zit in een voormalige brandweerkazerne. Een fijne ruime plek waar ook weer een kast met speelgoed staat. Dat is natuurlijk heel leuk, maar voor zoon was het hoogtepunt de echte brandweerpaal in de hal. Het eten is er erg lekker, de inrichting is prachtig en er is ook nog een fijn terras.

Chalet Bergrust
Chalet Bergrust ligt bovenop de Sint Pietersberg. Je belandt er eigenlijk vanzelf als je de grottentocht hebt gedaan of het Fort Sint Pieter hebt bezocht. Het uitzicht is er natuurlijk prachtig en de vlaai komt van een goede bakker. Kinderen kunnen er heerlijk buitenspelen terwijl jij van het vakantiegevoel geniet.