De stad uit: Kabouterpad

Wandelen. Inmiddels vind ik het leuk, maar toen ik klein was vond ik het niks. Ik weet nog goed hoe ik mekkerend naast mijn ouders sjokte en bleef zeuren: wil je me dragen? Als ze dat weigerden dan plantte ik mezelf in de berm en riep ik dat ik niet verder wilde lopen. Mijn ouders zeiden dan dat ik lekker mocht blijven zitten en dat ze me straks wel weer op zouden halen. Daarop sprong ik dan weer jammerend op, want ik wilde niet alleen achterblijven.

Zoon houdt best van een wandelingetje, maar zo nu en dan doet hij een fantastische imitatie van zijn eigen moeder toen ze vier was. Hij wil ook gedragen worden. Daar is zoon veel te groot (en dus zwaar) voor dus dat doen we niet. En hij wil ook niet in de berm wachten tot we hem komen halen. Gek he?

Omdat Staatsbosbeheer ouders en kleuters begrijpt en ze toch af en toe jonge gezinnen in het bos willen zien, hebben ze iets leuks bedacht: het kabouterpad. Bij de buitencentra van Staatsbosbeheer kun je een rood knapzakje, een kaboutermuts en rood geschminkte wangen halen. Dat staat heel zoet bij een klein kind. Vervolgens rent je kabouterkind als het goed is dolenthousiast het bos in op zoek naar houten kabouterpaaltjes. Bij elke grote kabouterpaal lees je voor uit het opdrachtenboek en doe je samen een kleine activiteit in het bos. De wandelingen zijn niet erg lang, maar het is wel een leuke manier om samen buiten te zijn en dingen in de natuur te ontdekken. Wij hebben er nu twee gedaan, zoon was enthousiast en ik vind het ook een aanrader (voor kinderen vanaf 3 tot en met 5).

Je moet er wel even de stad voor uit, maar ver hoef je niet want er is al een kabouterpad te vinden bij Purmerend en Almere. Kom je daar ook eens.

Hier vind je een overzicht van alle kabouterpaden in Nederland.