De stad uit: Kunstfort

Het Stedelijk is prima gelukt met mijn dochters van 6 en 8. Kunst is cool. Maar sommige ouders hebben kinderen die niet zo museumig zijn, bijvoorbeeld omdat die kinderen liever willen rondrennen en in de kunst klimmen, wat dan in de meeste musea weer niet zo op prijs wordt gesteld. Aan die ouders kan ik het Kunstfort Vijfhuizen aanraden.

Het prachtig gelegen Fort bij Vijfhuizen (tussen Hoofddorp en Haarlem) is onderdeel van de Stelling van Amsterdam. Tegenwoordig is er kunst te zien in en om het fort.

De tentoonstellingsruimte binnen in het fort is niet altijd open, ik ben er zelf bijvoorbeeld nog nooit geweest, maar de Kunst in de Buitenruimte is wel dagelijks toegankelijk en daar daar kun je een fijne rondwandeling maken. Ondertussen is het fort namelijk ook nog gewoon een fort, met allemaal geheimzinnige poortjes en openingen. Prachtig uitzicht rondom bovendien. En dan kom je tijdens je rondwandeling dus allerlei kunstwerken tegen.

Zoals de Sluipweg, waarlangs de dood heeft weten te ontsnappen (2009), van Hans van Houwelingen: een pad bestaande uit grafstenen.

Of de Hoorn des Overvloeds van Hans Koetsier, die vóór het fort in het water drijft.

Favoriet klauter-ding van onze kinderen is het BLOB-paviljoen van Jurgen Bey. (Zie foto hierboven.)

Natuurlijk is er ook restaurantje, dus als je in de winter gaat, kun je daar lekker opwarmen boven een warme chocomel.