De stad uit: Loenen

Een flink eind de stad uit meteen. Het “Loenen” uit de titel slaat namelijk niet op Loenen aan de Vecht, maar op Loenen, Gelderland, een dorpje vlakbij Apeldoorn.

Hoe kwamen wij daar verzeild? Een familiebezoek in Apeldoorn dat we vanwege mooi weer graag wilden combineren met een leuk uitstapje. Dan kun je in Apeldoorn natuurlijk kiezen voor Apenheul of Paleis het Loo. Apenheul viel af, want zie mijn eerdere stukje “Aapjes en homo’s“. Paleis het Loo is vast leuk en de tuinen schijnen prachtig te zijn, maar dat was toch niet waar we zin in hadden. Via Google vonden we natuurgebied de Loenense Enk, waar Natuurmonumenten verschillende wandelingen heeft uitgezet, die je kunt beginnen bij zorgboerderij de Groote Modderkolk. Klonk goed. Was het ook.

boomgaardOp de zorgboerderij was al zo veel te ontdekken, dat we bijna niet aan de wandeling toe kwamen. We hebben koeien geaaid, we hebben door de boomgaard gewandeld die meteen ook een beeldentuin is. Er zijn ook kippen en bijenkasten. Er is een theeschenkerij, waar ze heerlijke zelfgemaakte appeltaart serveren. Daar zaten wij op het terras, terwijl onze kinderen mochten helpen met het verzorgen van een pony. Goed toeven. Ineens ontpopten mijn stadse dochters zich tot echte boerenmeisjes. Ze waren niet weg te krijgen.

Uiteindelijk toch nog een wandeling gedaan, eentje van ca. 4 km. De Loenense Enk is een fijn natuurgebied, met lekker veel afwisseling. We kwamen zelfs een waterval tegen onderweg. De grootste van Nederland maar liefst, maar dat zegt uiteraard niet zo veel.

Dus vind je jezelf een keer met mooi weer in de buurt van Apeldoorn, dan is Loenen zeker een bezoek waard!