De stad uit: Naturalis

Wij gingen vorige week voor de vijfde keer naar Museum Naturalis in Leiden. Dat is uitgegroeid tot onze vast tweede-kerstdag-traditie.

Momenteel wordt Naturalis zeer grondig verbouwd. Alleen het voorgebouw is toegankelijk tijdens de verbouwing, die tot eind 2018 gaat duren. In het voorgebouw worden tijdelijke tentoonstellingen georganiseerd, en de eerste is opgebouwd rondom het skelet van de Tyrannosaurus Rex dat Naturalis sinds kort in bezit heeft.

Mijn man en ik waren er erg van onder de indruk, want wij hadden nog nooit een skelet van een T. Rex in het echt gezien. Helaas waren de kinderen minder onder de indruk.

Mijn oudste heeft op school net een T. Rex-skelet in elkaar gezet van wc-rollen. En dat vond ze eigenlijk veel indrukwekkender dan dit ding. Bovendien werd ze er een beetje boos van dat de T. Rex in deze tentoonstelling op traditionele wijze wordt afgebeeld (namelijk als levensgevaarlijk reptiel) terwijl wij, nota bene bij een vorig bezoek aan Naturalis, juist geleerd hadden dat een T. Rex er waarschijnlijk meer als een grote kip uit heeft gezien. Dat soort inconsequenties houdt zij niet zo van. En geef haar eens ongelijk.

En mijn jongste, die 2 was toen ze voor het eerst in Naturalis kwam, noemt het museum altijd ‘het museum met de bijtjes’. Omdat er een vaste kindertentoonstelling was waar je met een helm op je hoofd ‘nectar’ uit ‘bloemen’ kon zuigen. Dat spelletje, en die hele afdeling, was altijd het hoogtepunt van haar bezoek aan Naturalis. Dat dat gedeelte nu dicht is, was voor haar een grote teleurstelling.

Voor kinderen die gek zijn van dino’s en/of kinderen die niet al vele malen in Naturalis geweest zijn, is de T. Rex-tentoonstelling trouwens wel echt een aanrader. Zoals altijd bij Naturalis zijn er allerlei leuke dingen om te doen voor kinderen, waardoor je op speelse wijze van alles te weten komt over dino’s. Ook kun je meer leren over paleontologie, bijvoorbeeld door zelf een fossiel op te graven en te onderzoeken.

Ons bezoek liep uiteindelijk toch nog goed af. Op weg naar buiten hebben we namelijk twee brachiosaurussen gered uit de museumwinkel. Die zaten daar gevangen en waren uitgehongerd. Direct nadat ze bevrijd waren kregen ze gelukkig te eten. (Zie afbeelding hierboven.)