Feestje

We hebben er net weer één overleefd: kinderfeestjes. Als je kinderen hebt, en je houdt van ze, en je wilt dat ze ook van jou houden, dan zul je er aan moeten geloven. Het zal nooit mijn favoriete bezigheid worden. Gelukkig hebben we het al een paar keer gedaan, dus we weten de grootste valkuilen inmiddels wel te omzeilen. Op het feestje van mijn jongste vorige maand hebben er maar twee kinderen gehuild, en die waren allebei van mij. Nou, daar mag je best trots op zijn als moeder, vind ik. En ik ben de beroerdste niet, dus ik deel hierbij mijn tips voor een succesvol kinderfeestje:

 1. Plan veel activiteiten. Heel veel. En dan nog een paar als reserve. Kinderen laten zich in kuddeverband nou eenmaal moeilijk voorspellen. Soms denk je dat ze ergens wel een half uur mee bezig zullen zijn, maar dan blijken ze er toch na 2,5 minuut al genoeg van te hebben. Mega-irritant, maar je kunt de dissidenten nou eenmaal niet vroegtijdig naar huis sturen, dus je bent blij als je back-up hebt. En soms verrassen kinderen je ook in positieve zin. Bij het eerste feestje van mijn oudste hadden we op het laatste moment een paar elfjes-kleurplaten geprint en klaargelegd, als reserve-reserve-reserve-activiteit. Daar hebben 8 kinderen bijna 3 kwartier zeer geconcentreerd aan zitten werken. Ze waren zelfs teleurgesteld toen ze moesten stoppen met kleuren omdat de dansles begon die we eigenlijk als hoofdprogramma hadden bedacht. Onvoorspelbaar, dat is het kernwoord hier. Dus bereid je voor op alles.
 2. Eten. Veel eten. En dan nog wat meer. Ooit dacht ik dat 5- en 6-jarigen wel een middagje door konden op een zakje chips, een stuk taart, een pakje sap, een berg winegums, een bak druiven en een doosje smarties. Hahaha. Nee dus. Luister goed, want dit is essentieel voor een positieve feestsfeer: VEEL. ETEN.
 3. Speurtocht. ALTIJD goed. De eerste keer dat wij een speurtocht uitzetten deden we dat heel naief ouderwets met pijlen van krijt op de straat. Fout. Ten eerste zijn die kinderen al naar het eindpunt gesprint als jij nog staat uit te leggen dat iedereen bij elkaar, en bij jou (!), moet blijven. Oh ja, wat ik nog niet genoemd had is misschien wel de belangrijkste regel bij feestjes: Verlies. De Kinderen. Geen Moment. Uit het Oog. Waarschijnlijk gebeurt er helemaal niks maar de doodsangsten die jij uitstaat zijn verschrikkelijk en echt. Ten tweede loop je bij pijlen van krijt het risico dat ze worden uitgewist door regen, een veegwagen, of een chagrijnige buurman. (Dat laatste hebben wij dus echt een keer meegemaakt. Hoe zuur ben je dan??) Wat we deze keer gedaan hebben: we hebben de route uitgestippeld door foto’s te maken van opvallende dingen in het straatbeeld. De kinderen kregen één foto tegelijk die ze moesten zoeken. Daar renden ze natuurlijk als zotten naartoe, maar Geen Probleem, want daar aangekomen moesten ze toch wachten tot ik op m’n dooie gemakje kwam aangeslenterd met de volgende foto. Onderweg moesten ze ook wat vragen beantwoorden en opdrachten uitvoeren. Het was kei-leuk. Zonder doodsangsten.
 4. Accepteer dat alles anders loopt dan je van tevoren had bedacht. Ongetwijfeld zal er een kind taart in z’n haar smeren én in z’n broek plassen, waardoor het moet huilen, en als je het gaat troosten realiseer je je net te laat dat jij nu ook vol zit met taart en plas, terwijl TEGELIJKERTIJD aan de andere kant van het feestje een beker met verfwater omvalt over iemands mooiste partydress en/of over de stapel cadeautjes die je kind net heeft gekregen. En natuurlijk gebeurt dit alles juist als je man een pauzemomentje pakt op het toilet. Accepteer dat er veel meer dingen vies worden, omvallen, in de knoop raken, per ongeluk geverfd worden, stuk gaan en overstromen dan je ooit voor mogelijk had gehouden. Want dat is gewoon zo. En dat brengt mij netjes op mijn laatste advies:
 5. Plan genoeg tijd in voor de opruim- en herstelwerkzaamheden. Het is helemaal ideaal als je het zo weet te regelen dat je daarna de rest van de avond (weekend?) op de bank kan zitten om voor je uit te staren. Wellicht krijg je op zo’n moment last van flashbacks. In dat geval raad ik Netflix aan. Iets met zombies en schieten of juist iets liefs met zoenen, wat je maar nodig hebt om te ontspannen. Je hebt het verdiend!

Nou vooruit, nog 1 bonustip: natte doekjes. Lijkt me duidelijk.

1 reactie

 1. Patricia op 11 maart 2016 om 19:14

  maar je kunt de dissidenten nou eenmaal niet vroegtijdig naar huis sturen
  >> :-)))

  Luister goed, want dit is essentieel voor een positieve feestsfeer: VEEL. ETEN.
  >> HEEEJJJ… Waar is “en dan nog wat gebleven?”
  Heeft strenge blik van redactrice niet overleefd?

  …daar aangekomen moesten ze toch wachten tot ik op m’n dooie gemakje kwam aangeslenterd met de volgende foto.
  >> HOE SLIM!

  In dat geval raad ik Netflix aan. Iets met zombies en schieten of juist iets liefs met zoenen, wat je maar nodig hebt om te ontspannen. Je hebt het verdiend!
  >> :-))

  >> Zo komen wij ons volgende feestje wel door. Met dank voor de tips!

  Patricia