Ik hou van lezen

Ik mag graag zeuren over het moederschap, dat doe ik op dit blog ook regelmatig. Het valt namelijk niet altijd mee. Maar soms beleef je heerlijke momenten die alles goed maken. Dat mag ook wel eens gezegd worden. Zoals vandaag toen mijn dochter de vier magische woorden uitsprak: “Ik hou van lezen!”

Mijn oudste houdt al heel lang van lezen. Toen ze naar groep 3 ging kon ze nog niet lezen, maar ze heeft het daarna in zo’n sneltreinvaart onder de knie gekregen, daar heb ik echt met plezier naar zitten kijken. Momenteel leest ze twee lange reeksen tegelijk: De Grijze Jager en Ulysses Moore. Vandaag waren we in de bieb om deel 11 en 12 van de Grijze Jager te halen. Ze is nog bezig in deel 10, maar ze heeft graag de volgende delen alvast klaar liggen, zodat ze straks in één keer door kan gaan. Binge reading. Daar herken ik veel van mijzelf in. Leuke bijkomstigheid is dat we regelmatig de hele stad doorkruisen om de reeksen bij elkaar te krijgen. Want het juiste deel is wel eens uitgeleend bij het dichtstbijzijnde filiaal. Dus hop op de fiets, naar een ander filiaal. Mijn oudste komt graag in de bieb en roept dan elke keer: “De OBA [Openbare Bibliotheek Amsterdam] is mijn lievelingsbieb!” Ze weet heus wel dat álle bibliotheken in Amsterdan OBA zijn, en dat ze dus nog nooit in een andere bieb is geweest, maar ze is gewoon zo enthousiast, dat moet ze uiten. Ook in dat enthousiasme over een bibiliotheekbezoek herken ik veel van mijzelf.

Toen ik klein was waren bieb-pasjes op leeftijd; niet alleen maar volwassenen en kinderen apart, maar voor kinderen waren ook nog verschillende leeftijdscategoriën. Blijkbaar kon ik vroeg lezen, want ik kan me nog herinneren dat ik graag leesboeken wilde lenen, maar alleen prentenboeken mocht op mijn pasje. Wat een frustratie! Gelukkig wilden mijn oudere zussen meestal wel een plekje op hun pas aan mij afstaan. En toen ik zelf eenmaal een échte pas had ging ik helemaal los. Wat een heerlijkheid om uit al die boeken de leukste te kiezen en mee naar huis te mogen nemen. Ik vind dat nog steeds heerlijk. En mijn oudste dus ook.

Nu mijn jongste. Die kan al een tijdje lezen, maar het gaat nog met horten en stoten. Het leek tot nu toe ook niet erg haar belangstelling te hebben. Vandaag heeft ze voor het eerst een boek in één keer uitgelezen: het onvolprezen meesterwerk Bas is de Baas. Eerlijk gezegd kon ik er geen touw aan vast knopen, maar dat heb ik met al die Leren Lezen boekjes. Het is best moeilijk om een fatsoenlijk verhaal te vertellen als je alleen éénlettergrepige woorden mag gebruiken en als je je woorden vaak moet herhalen. Maar goed, mijn jongste las het boek in één sessie uit, en verzuchtte toen: “Ik hou van lezen!”

Vandaag ben ik een blije moeder.

1 reactie

  1. Alinda op 29 augustus 2016 om 20:33

    Yeah!