Lief zijn

Mijn oudste kan je op sommige momenten gerust misantroop noemen. Daar zou Sadness uit Inside Out nog een voorbeeld aan kunnen nemen. Ze heeft wel vriendinnen op wie ze dol is, maar ze heeft een broertje dood aan ‘aardig doen’.

Toen ze laatst op school het thema ‘Vriendschap’ behandelden, had zij daar niet veel mee op. ‘Laat mij dat zelf maar uitzoeken’, zie je haar denken.

Maar ook mijn jongste, die meestal wel gezellig meedoet, kon er niet zo veel mee. Op een middag kwam ze boos uit school stampen met de mededeling: ‘We hebben een liedje geleerd. Samen is veel leuker dan alleen. Maar ik vind het een heel stom liedje. Samen is helemaal niet altijd leuker dan alleen!’

Helemaal waar. Samen is inderdaad niet altijd leuker dan alleen! En bovendien kan ik dat heel goed zelf beslissen, dank u hartelijk. Laat me gvd met rust met je samen! Denk ik dan. Geïrriteerd.

Behalve het thema vriendschap zijn ze op school ook bezig met PBS (Positive Behaviour Support). Tagline: ‘Goed gedrag kun je leren’. Kort gezegd is PBS een methode om positief gedrag te belonen en negatief gedrag te negeren. In de praktijk betekent dat iets heel ingewikkelds met complimentjes en gekleurde knijpertjes en pingpongballen en weekbeloningen. En aan het eind van het schooljaar hebben we perfect gedrilde kinderen die altijd lief zijn voor elkaar en die het samen altijd leuker vinden dan alleen.

Daar word ik dus agressief van.