Maak het niet groter dan het is

Ik had het er vorige week met een vriendin over hoe raar het is dat je soms dezelfde wijze levensles telkens opnieuw moet leren, omdat je hem blijkbaar elke keer weer vergeet. Ik vraag me af of iedereen dat heeft. Dat je getroffen wordt door een intens en alles bijeenbrengend inzicht in “Het Leven”. En dat je vervolgens denkt: Heee, wacht eens even. Ik ben al eerder ondersteboven geweest van precies dit Inzicht.

Een van mijn dochters had het kortgeleden een paar weken lang erg moeilijk op school. Vervelend voor haar, uiteraard. Maar ook voor mij. Ik liep regelmatig zelf huilend op het schoolplein, omdat ik haar achterliet terwijl ze overstuur was. Want, dacht ik dan, “Verdorie, kan het dan nooit eens een keer goed gaan allemaal?” En “Misschien is er weer hetzelfde aan de hand als twee jaar geleden, toen het ook niet goed met haar ging op school.” En: “Toen hebben we me z’n allen wel een hoop steken laten vallen, dat moeten we nu echt voorkomen.” En: “Waarom kan ze nou niet gewoon ontspannen meedoen, net als al die andere kinderen?” En: “Misschien hebben we dan toch niet de juiste school voor haar uitgekozen.” En vooral heel veel: “Het komt nooit meer goed dit.”

Totdat iemand tegen me zei: “Maak het niet groter dan het is.”

“Het gaat eigenlijk prima met je dochter.” ging zij verder. “Ze heeft alleen moeite met bepaalde situaties. Geeft niets, daar ga je haar gewoon mee helpen. Waar jij je dochter in ieder geval niet mee helpt is als jij bij elke huilbui van haar denkt: Ziehie jehe wehel… Hehet kohomt nohooit meheer goehoed….”

Nou, daar was ik wel even stil van. Van zoveel inzicht.

En toen dacht: Ja, zeg. Dat weet ik toch al lang? Ik heb potdorie al weet ik hoe vaak geblogd over de problemen van mijn kinderen, en dat dat niet die van mij zijn. Laat het los, laat het gaan. De cursus ‘Omgaan met teleurstelingen’. Zelfs over hoe hardleers ik daarin ben. Dat allemaal. Maar bllijkbaar moest ik het nu toch weer even van iemand anders horen.

Nu is dit mijn nieuwe mantra, dat ik op veel meer dingen kan toepassen dan alleen de huilbuien van mijn dochter (gescheurde vuilniszakken; lekkages; fuck er is niets eetbaars meer in huis omdat ik al dagen geen boodschappen heb gedaan, omdat ik ziek was, etc.). Maak het niet groter dan het is.