Mooie moeder

Mama, heb jij nagellak? Ik wil dat jij nagellak op doet. Roze nagellak.
Doe je dát shirt aan mama? Ik vind dat shirt niet mooi, donkerblauw is saai.
Mama doe je vandaag je rode schoenen aan? Of die blauwe? Die vind ik leuk.

Zoon houdt van kleuren en laat graag weten wat hij mooi vindt. Hij wil graag een moeder met gekleurde kleren, schoenen en nagels. Vijf jaar geleden had ik een etui vol nagellak, van rood tot grijs. Ik had er wel lol in om een kek kleurtje op mijn nagels te hebben. Geen lange nagels trouwens, gewoon kort en gelakt.

En toen kreeg ik een baby en maakte ik geen tijd meer voor nagellak. Ik kon ook niet begrijpen hoe moeders van piepjonge kinderen er nog stralend gekamd, gelakt en gestreken bij konden lopen. Waar haalden ze de tijd vandaan? Inmiddels heb ik geleerd weer tijd voor mezelf te maken, maar de nagellakpotjes zijn allemaal opgedroogd de vuilnisbak in verdwenen. Ik ben volgens mij geen onverzorgde moeder die zichzelf vergeet, met vet haar en vieze kleren, maar af en toe een kleur op mijn nagels lakken of mijn wenkbrauwen bijwerken komt er nog steeds niet vaak van.

Soms lees ik interviews met mannen die over hun moeder vertellen. Over hoe ze hun moeder al zo lang ze zich herinneren adoreren. Over hoe mooi hun mama was, in haar bloemenjurken en hoge hakken. Hoe ze altijd zo lekker rook en hoe mooi haar haar zat. Hoe ze nooit het huis verliet zonder rode lippenstift. Hun moeder was na jaren nog steeds hun muze en grote inspiratie. Dat soort verhalen.

Vanmorgen dacht ik daarover na. Over hoe ik zou willen dat zoon mij ziet. Of ik wil dat hij mij mooi vindt. Is dat belangrijk? Of is een mama die op gympen loopt en mee gaat voetballen en spelen in het park leuker? Of kan het allebei? Ja, laat ik daar maar voor gaan. Een mooie voetballende mama, op gekleurde gympen met gelakte nagels.

Ik ben geen make-up type en mijn föhn ligt ongebruikt in de kast. Maar ik vind het wel leuk om me een beetje verzorgd te voelen. Grappig hoe je kind je zo steeds over jezelf aan het denken zet.

Dus wij gaan vanmiddag nagellak kopen. Zoon mag de kleur kiezen. En dit weekend krijg ik een gezichtsbehandeling. Eindelijk eens die borstelige wenkbrauwen op laten ruimen. Daarna gaan we ravotten in het park en lekker vies worden.