Ochtend

De ochtend. Wakker worden. In je bed. Van de wekker, of van de zon die op je snuit schijnt. En dan even blijven liggen. Of je omdraaien. Tegen iemand aankruipen. Je even uitrekken en bedenken wat voor dag het is vandaag. Weet je nog hoe dat was? Fijn. Dat was fijn. Ik ben nooit echt een uitslaper geweest, maar zo’n moment van rust voor de dag begint, dat deed me wel goed.

Sinds zoon er is, is dat moment er niet meer. Dan moeten we in de benen als hij wakker wordt. Want het ritueel van warme melk in de ochtend is hij na drie jaar nog steeds niet zat. Toen hij er net was pruttelde of huilde hij ons wakker, daarna ging het over in knus gebrabbel. We werden ook een tijdje wakker gezongen en sinds hij zelf uit bed kan komen werd ik wakker van blote voetjes op de vloer en een berg knuffeldieren in mijn gezicht. Best gezellig. En stiekem leuker dan een wekker.

Maar sinds een paar dagen is wakker worden niet zo gezellig meer. Zoon wordt half wakker en heeft het koud. Want hij heeft de deken van zich af gerommeld in de nacht. Dat is mijn schuld niet, ik lag gewoon te slapen. In mijn eigen warme bed. Maar hij denkt daar anders over. Hij blijft liggen met zijn ogen dicht en roept heel hard en boos: “Mama! Waarom heb je de deken niet over me heen gedaan?”. En dan is het dus de bedoeling dat ik opsta, naar hem toe ga en hem toedek. Ja, dat willen we allemaal wel. Ik doe het braaf, want ik ben zijn moeder. En een van de grootste angsten van een moeder is toch wel dat haar kind het koud heeft. Maar ondertussen mopper ik flink. “Waarom roept hij jou nooit?” vraag ik aan vriend.

Vanavond bij het naar bed brengen vroeg vriend aan zoon of hij niet gewoon zelf de deken over zich heen kan trekken als hij wakker wordt. “Nee” zei zoon, “Dat wil ik niet, want dan moet ik gaan zitten”.
Dus… Omdat zoon te beroerd is om even half overeind te komen en een arm uit te strekken om zijn deken te pakken mag ik fijn bij het ochtendgloren bruut wakkergeroepen worden en aantreden. Moet ik dit nou allemaal maar pikken? Ik weet het niet hoor. Moederliefde is soms best ingewikkeld.