Opeens begreep ik het

Ons onder onder buurhuis staat te koop. Het is al leeg. Op Funda scroll ik langs de foto’s. Het huis is precies ons huis, maar dan hier en daar net even anders. Onze keuken is nieuwer. Ons uitzicht is verder (want wij wonen hoger). Maar toch is het net alsof óns huis te koop staat. Voor een absurd hoog bedrag. Dat ik nooit zou kunnen betalen. Want de Amsterdamse huizenmarkt staat weer op z’n kop. Maar wij hoeven nergens heen. Want we passen prima in ons appartement. En Amsterdam is gewoon zo leuk en fijn. Maar wat nou als het niet meer had gepast?

Deze zomer waren we vijf dagen op vakantie in Den Haag. Heel leuk was dat. We hadden een heerlijk huis via Airbnb en we fietsten met zoon achterop naar de leuke dingen in de stad. En naar het strand. Super. Voor vijf dagen. Toen was het weer mooi geweest. Want ik realiseerde me wel dat Den Haag mijn stad niet is. Rotterdam, Maastricht, Utrecht: ook allemaal tof, maar niet míjn stad.

En toen, daar op de fiets in Den Haag, begreep ik het opeens. Als het niet in Amsterdam kan, dan maar gewoon niet in de stad. Dan gewoon lekker vlak bij een stad en heel erg buiten. Met natuur enzo.

Opeens begreep ik Sonja dus. Zij is deze maand verhuisd. Vertrokken uit Amsterdam. En terwijl Amsterdam nog huilt om het gemis van die leuke Stadse Moeder en ik zit te zweten op een bloedheet stadskantoor, stuurt Sonja mij steeds maar foto’s. Jaloersmakende foto’s. Van landgoederen bij haar om de hoek. Van haar kinderen die meteen uit school in een beekje spelen. Van haar mega voortuin die groter is dan het gemiddelde stadsperkje. Zij woont gewoon op vakantie!

Ja, ik begrijp het. Gewoon lekker op vakantie gaan wonen. Buiten de stad wonen is ook heel leuk! Het leek opeens heel aanlokkelijk. Maar nee. Wij blijven gewoon in ons (inmiddels kapitale) Amsterdamse appartement. Aan ons park, in onze buurt, die inmiddels bijna hinderlijk hip is.

Maar we gaan dus wel mooi op zoek naar een stacaravan. Ergens buiten. Met natuur enzo. En als het even kan een beetje in de richting van die andere Stadse Moeder. Dan wonen wij hopelijk snel heel veel weekenden dicht bij elkaar én op vakantie.