School

We zeiden het al. Het is leuk om met kinderen in Amsterdam te wonen. Je hoeft je geen moment te vervelen, er is genoeg leuks om uit te kiezen. En toch betekent het ook dat je af en toe helemaal niks te kiezen hebt. Ook als er heel veel opties zijn. Omdat je nou eenmaal niet de enige bent in de stad. En niet de enige bent met een kind. En ja, iedereen schijnt het beste te willen voor zijn kind. Ook als het om de basisschool gaat.

Ik keek vroeger graag naar Escape to the country, zo’n TV makelaar programma van de BBC. De presentator vertelt altijd over de goede scholen in de buurt van het te bezichtigen huis. Héél belangrijk. Toen wij ons huis kochten hielden we ons daar dus echt geen moment mee bezig. Wat konden die scholen ons nou schelen. Wisten wij veel dat we 9 jaar later een schoolgaand kind zouden hebben.

Omdat iedereen dus doorgaans het beste wil voor zijn kind ontstond er de laatste jaren in Amsterdam een nogal gestreste situatie op de basisscholenmarkt. Ouders wilden hun kind al op populaire scholen inschrijven voordat het überhaupt verwekt was. Met als resultaat dat kinderen uit de buurt niet meer naar de basisschool om de hoek konden. En daardoor moest dus íedereen op de fiets naar school. En je weet wat daar van kwam: bakfietsmoeders. Daar heeft Gemeente Amsterdam nu een stokje voor gestoken met een nieuw plaatsingsbeleid.

Dat plaatsingsbeleid komt er op neer dat je in je directe woonomgeving 8 voorrangsscholen krijgt toegewezen. Inschrijven op een andere school mag ook, maar daar maak je pas kans nadat de kinderen uit de buurt een plekje hebben gekregen. Wel zo eerlijk want hun ouders hebben tenslotte voor een huis gekozen in een wijk met de beste scholen. Die hebben daar over nagedacht.

Maar toch voelt dit beleid naast eerlijk ook bizar. Je kiest op deze manier namelijk niet zelf de basisschool voor je kind. Dat doet de gemeentecomputer. Daar hebben we ons even druk over gemaakt en toen hebben we ons er maar bij neergelegd.

Woonden we nou maar in een klein dorp, dacht ik. Met één school. Waar alle kinderen gewoon naar toe gaan. Lekker makkelijk.

Gelukkig kwam het helemaal goed, zoon kan naar onze favoriete school. Fijn. Dan gaan we ons over een jaar of 7 maar eens druk maken om het Amsterdamse plaatsingsbeleid voor middelbare scholen. Ook leuk.

1 reactie

  1. Sonja op 5 december 2015 om 13:34

    Ja, gelukkig hoeven we daar nog even niet over na te denken: http://www.at5.nl/artikelen/150125/osvo-nieuw-matchingsysteem-in-plaats-van-loting-