Snuts

Mijn dochters zijn nogal talig aangelegd en hebben dan ook een flinke woordenschat voor hun leeftijd. Misschien iets te flink. Ze kennen bijvoorbeeld ook allerlei woorden die helemaal geen woorden zijn. Zoals snuts, teffen en protjes. Hele normale termen binnen ons gezin, maar of iemand ze daarbuiten ook begrijpt… Dat realiseerde ik me pas toen we een keer kidneybonenpuree gingen maken. Gecombineerd met wraps en tomaatjes en komkommer een favoriet maaltijdonderdeel van mijn dochters. Wij noemen de puree consequent bonenprut. Toen we dit laatst gingen maken had de staafmixer het begeven en was de bonenprut dus een beetje anders dan we gewend waren en niet op een goede manier. Toen vroeg mijn dochter: dan ga je toch gewoon naar de supermarkt en dan koop je een potje met bonenprut? Ik moest hier hard om lachen. Ik stelde me een potje van Hak voor met op het label: “Bonenprut. Nu met 20% extra prut!” Dochter begreep niet waarom ik zo moest lachen. Dat spul heet toch gewoon bonenprut? Dus waarom zou de supermarkt dat niet gewoon in een potje verkopen? Toen pas realiseerde ik me dat mijn dochter echt niet wist en ook niet kon weten dat bonenprut in de Echte Wereld bonenpuree heet.

Net zoals het buitenshuis ook niet vanzelfsprekend is dat mensen begrijpen wat wij bedoelen met snuts (voorwerpen van dubieuze kwaliteit), teffen (smijten), smukje (viezigheid), fleppen (iets ergens op.. eh ja… fleppen) en protjes (scheetjes).

Andersom gebeurt trouwens ook. We kwamen de laatste maanden bij het voorlezen verschillende woorden tegen die mijn dochters nog niet kenden. Zoals chauffeur, rapmuziek en visagist. Onmisbare woorden voor als ze ooit De Voice willen winnen. Godzijdank hebben we dat direct recht kunnen zetten. Maar ook scherpschutter, elfstedentocht en koek-en-zopie kenden ze niet. Wellicht minder onmisbaar. (Interessant detail: de spellingcheck kent het woord elfstedentocht ook niet! Weet niet precies wat dat betekent, maar ik vind het veelzeggend.)

En voor de liefhebbers: zopie is een mengsel van bockbier, rum, eieren, kaneel en kruidnagelen. Mmm, lekker. (?) Jammer dat de winter alweer voorbij nooit begonnen is.