Star Wars 12+

!! SPOILER ALERT !!

Als je ‘m nog niet gezien hebt, lees dan maar niet verder. Echt.

Als je hem al wel gezien hebt of het interesseert je simpelweg geen klap (hoe is het mogelijk?) lees dan maar rustig verder.

Mijn man en ik gingen naar de nieuwe Star Wars-film. We hadden niet zo lang geleden die eerste films weer zitten kijken (en dan bedoel ik natuurlijk deel IV, V en VI). We gingen onze dvd-box namelijk weggeven aan een 8-jarige Star Wars-fan, die de films nog niet daadwerkelijk zelf gezien had. (Hoe sterk ben je dan als merk? Maar dat terzijde.) Dus het was deels ons afscheid van de dvd’s, maar ook omdat we wilden kijken of de films wel geschikt waren voor deze fan. Kijkwijzer vindt ze namelijk pas geschikt vanaf 12 jaar. Onze conclusie was: wacht inderdaad nog maar even. Dat vonden zijn ouders ook, dus ze hebben met hem afgesproken dat hij niet hoeft te wachten tot hij 12 is, maar hij moet toch wel wat ouder zijn dan nu. Goeie beslissing.

En nu gingen we dus naar de nieuwe Star Wars-film. Op een zaterdagmiddag. En er zaten veel kinderen in de zaal. Jonge kinderen, sommige duidelijk een stuk jonger dan 12. Dat vond ik verrassend. Ook hier raadt Kijkwijzer een minimumleeftijd van 12 aan. Niet dat ik daar nou per se zo gezagsgetrouw in ben. Sterker nog, ik heb me wel eens heel erg geërgerd bij Theater de Krakeling, omdat ze daar de leeftijdsgrenzen streng hanteren en ik dus met mijn iets te jonge dochter niet naar een voorstelling mocht. Onzin, vond ik dat. Maar in dit geval…

Ik vond de film geweldig. Maar er gebeuren ook best heftige dingen. Ik maak me toch een beetje zorgen om die tere kinderzieltjes die niet alleen zien (!! SPOILER ALERT !! Nu wordt het menens!) hoe een heel dorp wordt afgeslacht door Stormtroopers, en vervolgens hoe complete planeten in één klap vernietigd worden, maar als klap op de vuurpijl óók nog hoe Han Solo wordt doorboord met een lichtzwaard. DOOR ZIJN BLOEDEIGEN ZOON!

Overigens ben ik blijkbaar de enige die zich hier zorgen over maakt. Al die kinderen liepen fluitend de zaal uit, en hun ouders trouwens ook. Zijn zij nou zo afgestompt of ben ik zo’n overbezorgde moeder geworden?

Hoe dan ook, ondertussen laten wij de tere kinderzieltjes van onze dochters fijn verpesten door Winx Club en Barbie Fairytopia (ik verzin het niet, helaas). Want dat mag wel gewoon van Kijkwijzer.

5 reacties

 1. Renske op 10 januari 2016 om 08:08

  Kijk, Amy (van Amalah) nam haar kind van 5 mee naar Star Wars (3 keer!):
  http://www.amalah.com/amalah/2015/12/the-virus-awakens.html
  Snapte ik niks van, maar he, ik kan zelf bijna niks aan, dus mijn eigen tere zieltje is waarschijnlijk nog teerder dan dat van haar zoontje 😉 2. Linda op 10 januari 2016 om 21:08

  Kijkwijzer vindt ook dat ET geschikt is voor zes-jarigen. Had ik netjes nagezocht voordat we ‘m gingen kijken. Blijkbaar luistert dat heel nauw, want zoon van vijf jaar en elf maanden heeft toch een paar nachtjes niet geslapen. Misschien had ik toch nog een maandje moeten wachten.  • Sonja op 12 januari 2016 om 21:12

   Er kan veel gebeuren in een maand… 3. ninja op 10 januari 2016 om 22:01

  Ze kregen van ons peutermelk onder genot van de Star Wars Animated series. Tot ze, toen dus twee jaar, met ‘piew piew!’ op elkaar gingen schieten en lichtzwaardgevechten hielden in de gang. De serie werd steeds donkerder en wij steeds voorzichtiger. Nee, SW en Harry Potter (ook al zo duister aan het eind!) zijn toch ècht voor later als echt en nep makkelijker te onderscheiden zijn.  • Sonja op 12 januari 2016 om 21:07

   Het klinkt eigenlijk wel schattig: twee peutertjes die een lichtzwaardgevecht houden! 😉