Teleurstelling

We zitten in de auto en het lievelingsliedje van mijn jongste komt voorbij op de radio. Ja! roept ze. Mag-ie harder?

Tuurlijk!

Maar dan mijn oudste: Nee! We hebben dit liedje de afgelopen dagen al zo vaak gehoord. Ik ben er helemaal klaar mee. Mag-ie uit?

Tuurlijk!

Maar dat kan dus niet allebei tegelijk.

Ik vraag mezelf af waar die behoefte vandaan komt om het iedereen naar de zin te maken. WANT DAT KAN NAMELIJK HELEMAAL NIET!
Dat zou ik zo langzamerhand wel moeten weten.

Bovendien, wat hebben je kinderen eraan als je het ze voortdurend naar de zin maakt? Helemaal niets! Ze hebben er eigenlijk veel meer aan als je ze actief tegenwerkt. De cursus ‘omgaan met teleurstellingen’ gaat wederom niet door. Dat idee. Je natuurlijke neiging als moeder is om ’s middags op tijd op het schoolplein te staan. Maar is het niet zeer nuttig voor de weerbaarheid, de flexibiliteit en de vindingrijkheid van je kind als je er gewoon een keer niet staat? Ik noem maar iets. Gek eigenlijk dat je dat nooit leest in de opvoedboeken.

Laatst was er door een lekkage in huis een van mijn dochters lievelingsboeken volledig doorweekt. Hier kwamen we rond bedtijd achter. Huilen, paniek, het was verschrikkelijk. Met grote moeite hebben we haar weten te kalmeren en is ze gaan slapen. Vervolgens ging mijn man in de weer met een föhn en zeilde ik naar bol.com. “Het kost wel 20 euro, maar als ik het nu bestel is het er morgenmiddag!” roep ik boven het föhnen uit.

En we kijken elkaar aan. En we beseffen waar we mee bezig zijn. En we besluiten om het erbij te laten. Dingen kunnen stuk gaan. Dat is nou eenmaal zo. We kunnen dit ook zien als de verkorte cursus. Eerst eens kijken hoe ze ’s ochtends reageert.

Dat viel reuze mee. Ze was wel verdrietig, maar ze kon er ook wel om lachen. Het boek ziet er een beetje uit als een stekelvarken. Maar alle letters zijn nog leesbaar, daar had ze zich het meest zorgen over gemaakt. En het ziet er uit als een bijzonder en oud boek. Uniek eigenlijk. En dat is het natuurlijk ook.

Inmiddels zijn we een week verder, het boek gaat nooit meer in een normale boekenkast passen en het begint ook een beetje te stinken. Misschien gaan we toch een nieuwe kopen. Maar ik ben blij dat we dat niet meteen hebben gedaan.

Tips

Het boek is dus Bijzondere Vertelsels van Ransom Riggs, een verhalenbundel uit de wereld van Miss Peregrine. Het boek is een aanrader: de verhalen zijn heel fantasievol en grappig. En mijn tweede tip is: als je dit boek koopt, bewaar het dan niet op een vochtige plek.