Tips voor lange autoritten

Nou, wij gaan deze zomer naar Tsjechie. Dat is ongeveer 11 uur rijden. Dat is best lang en het is onvermijdelijk dat de kinderen het het laaste uur Meer Dan Zat zijn. En ik dus ook. Maar de eerste 10 uur lukt meestal wel. Mijn tips voor een succesvolle lange autoreis lijken eigenlijk heel erg op mijn tips voor een succesvol kinderfeestje: veel activiteiten en veel eten. Maar geen speurtocht, dat is dan weer helemaal niet handig in de auto. In plaats daarvan hebben we autobingo.

Mijn tips:

  • Lang rijden, lang stoppen. We plannen maar een paar stops in, maar dan gaan we ook uitgebreid picknicken, naar de wc, voetballen, rondjes rennen over het parkeerterrein, radslagen maken (sommigen van ons, dan toch), nog maar een keer naar de wc. En daarna weer lekker terug in de bloedhete auto. Tenzij je een parkeerplek hebt gevonden met schaduw. Dan voel je heel veel liefde voor de parkeerplaatsontwerper die dat bedacht heeft.
  • Tv’tjes achterin. Wij zien dat inmiddels als een noodzakelijk kwaad. Want de kinderen zijn wel lekker onder de pannen, maar wij kunnen ondertussen geen muziek luisteren, en zelfs een gesprek voeren is lastig. Als we te hard lachen bijvoorbeeld wordt ons vanaf de achterbank een nijdig SSSST toegesist. We hebben ons er maar bij neergelegd. We stellen wel de eis dat de gekozen films voor ons niet te irritant zijn om naar te luisteren. Films met weinig gesproken tekst en veel muziek dus.
  • Spelletjes. We beginnen meestal met Ik zie ik zie wat jij niet ziet. Behalve dat vrijwel alles in de auto zwart en grijs is. Hier hebben we snel genoeg van dus, en dan gaan we gauw door met dieren raden. Fantasiedieren doen ook mee bij ons, wat het spel extra moeilijk (dus extra lang!) maakt. Probeer maar eens te bedenken hoeveel vragen je nodig hebt om bij een vliegend konijn uit te komen! Woordslingers zijn tegenwoordig ook populair: dat de laatste letter van het vorige woord de eerste van het volgende woord moet zijn.
  • Muziek luisteren. Die kiezen wij uit. Meestal wat we zelf willen horen, maar voor de kinderen zetten we dan wel ook Taylor Swift en het liedje van Frozen in de lijst. En stiekem vinden mijn man en ik het ook heerlijk om ‘Laat het los, laat het gaan’ uit volle borst mee te zingen. Vierstemmig vals, als je daarvan niet in vakantiestemming komt…!
  • Autobingo. Met z’n allen op zoek naar een vogel, een benzinepomp of een motorrijder. Ik heb er al eentje in elkaar gezet, zie hierboven. Je kunt hem hier als pdf downloaden. Paar keer printen (vergeet de reserve-exemplaren niet!), en klaar ben je!
  • Eten. Veel eten. En dan nog wat meer.

Vooruit, nog 1 bonustip: natte doekjes. Lijkt me duidelijk.