Verpesten met pizza

Zoon gaat heel graag naar de bibliotheek. Jaja. Dat klinkt heel verantwoord enzo. Dat is het doorgaans natuurlijk ook, maar hij heeft daar zo zijn eigen redenen voor. Je denkt nu aan boeken en voorlezen en ja, dat vindt hij ook heus heel leuk, maar bij het woord bibliotheek denkt zoon eerder aan roltrappen, uitzicht, spelen en pizza. Pizza? Ja. Pizza.

De Amsterdamse bibliotheek heeft 26 vestigingen. Zesentwintig! Eén daarvan is heel dicht bij ons huis. Een wijkbibliotheek in een mooi nieuw gebouw met een leuke collectie en af en toe een voorstelling voor kinderen. Helemaal goed. Zoon gaat er graag naar toe. Maar als zoon zegt: mama, ik wil naar de bibliotheek, dan doelt hij niet op de bieb op het Javaplein. Welnee, meneer wil naar de gróte bibliotheek. De centrale bieb, vlak bij het centraal station. Die geweldige megabieb. Bij de Centrale OBA hebben ze namelijk roltrappen, liften, een ondergrondse fietsenstalling, heel veel leuke boeken, het echte muizenhuis van drie meter hoog en… een restaurant. Nou ja, een La Place. Op de zevende verdieping. Daar bakken ze pizza’s in een houtoven. Dat vindt zoon geweldig. En ik vind pizza eigenlijk ook heel lekker.

Dus soms ga ik met hem die kant op. Je kunt je kind nou eenmaal niet altíjd weigeren naar de bibliotheek te gaan. We parkeren de fiets onder de grond, nemen de lift naar de zevende verdieping, zoeken in het prachtige uitzicht ons huis en … eten samen een pizza. Het voelt altijd een beetje alsof ik mijn kind verpest door midden op de dag pizza met hem te gaan eten. Alsof dat normaal is, lunchen met pizza. Maar leuk, lekker en gezellig is het wel. En in feite is pizza gewoon brood met kaas en tomatensaus. Een tosti kaas met ketchup. Maar toch… Nou ja.

Om het goed te maken met mezelf en mijn moedergeweten gaan we daarna met zeven roltrappen naar de kinderafdeling in de kelder en dan lees ik tien boeken voor. In een heerlijke luie grote stoel waar we samen met een grote stapel boeken in verdwijnen. Zo hebben we laatst bijna drie uur in de bibliotheek doorgebracht. Met goed gevulde buiken, stapels boeken en een gerustgesteld moedergeweten. Daar verpest je niemand mee toch?

2 reacties

  1. Jacqueline op 15 juni 2016 om 19:01

    Leuk renske. Een heerlijke bibliotheek inderdaad. En… Volgens mij gaat het goed met je zoon!
    Liefs jacqueline  2. Leonci op 4 juni 2017 om 09:37

    Ah, zo erg is een pizza eens in de zoveelste tijd ook niet? Het klinkt als een heel gezellige dag met een goed balans tussen plezier en leerzame activiteiten. Ik vind de grote oba zelf geweldig. Veel ruimte en vrijheid. Leuke plek om een paar uurtjes door te brengen. Veel leesplezier!