Weg met Mickey Mouse

Naar aanleiding van mijn blogpost over Star Wars ging ik nadenken over waar mijn dochters eigenlijk allemaal naar kijken. Ik noemde al Winx Club en Barbie Fairytopia. Helaas is daarmee het laatste nog niet gezegd over hun slechte smaak. Er is ook nog Totally spies, My Little Pony, en oh! de lijst is eindeloos. Met als totaal-dieptepunt het Mickey Mouse Clubhuis. Serieus! Wie maakt die troep? Als mijn kinderen later psychotisch worden dan wijs ik naar Disney.

Ook al is het soms heel prettig voor een moeder als de kinderen rustig voor de tv zitten, het kan soms ook bloedirritant zijn om naar die hoge-stemmetjes, dik-opgelegde-moraal, stompzinnige-plotontwikkelingen-ONZIN te luisteren. Wij verbieden niks, maar wij moedigen soms, met zachte hand, wat alternatieven aan. Gewoon om onszelf een plezier te doen.

Dit zijn een paar van onze favorieten, waar onze dochters ook graag naar kijken:

  • De drie rovers: gebaseerd op het gelijknamige prentenboek van Tomi Ungerer. Een grappige, ontroerende en mooi gemaakte animatiefilm.
  • Keepvogel: ja, hoe omschrijf je dit? Gewoon kijken! Het lijkt op niks anders. Het is briljant. En de filmpjes staan online op de site van de VPRO.
  • Minuscule: tekstloze, korte animatiefilmpjes over insecten. Origineel en erg grappig.
  • Het lied van de zee: lieve, mooie animatiefilm met prachtige Ierse muziek. Over een meisje dat eigenlijk een Selkie is (half mens, half zeehond).
  • De films van Hayao Miyazaki. Wij zijn groot fan van zijn films. Ze zijn alleen niet allemaal met Nederlandse nasynchronisatie verkrijgbaar, maar bijvoorbeeld Ponyo en Howl’s moving castle wel. Mijn favoriete Miyazaki, My neighbor Totoro, kijken mijn dochters trouwens ook graag, maar dan in het Engels of Japans.
  • Mees Kees: verfilming van het boek van Mirjam Oldenhave (ook een aanrader trouwens!). Gezellig, goed gecast. Pret voor de hele familie.
  • Natuurdocumentaires (“films waar je iets van kan leren” heten die bij ons): ja dat spreekt vanzelf. Vooral de onderzee-films zijn populair.

Afbeelding uit Het lied van de zee / The song of the sea van Tomm Moore