Zelf doen

Toen ik een jaar of vijf was, was mijn neef een van mijn beste vrienden. Hij was zo’n goeie vriend, dat ik besloot dat ik met hem zou trouwen als ik later groot was. Totdat ik resoluut besloot het huwelijk af te blazen. En ik weet nog heel goed waarom. Het is een van mijn vroegste herinneringen.

Ik verbrak de verloving niet omdat ik niet meer van mijn aanstaande hield, welnee, ik speelde nog net zo graag met hem. De reden was compleet praktisch. Mijn aanstaande schoonmoeder was neef aan het helpen met aankleden. Ik stond er bij en keek er naar. En toen vertelde ze me, dat als ik met neef zou trouwen, dat ik hem dan elke dag zou moeten aankleden. Want hij was niet zo van het zelf doen. Nou, daar had ik dus geen trek in.

Ruim 35 jaar later realiseer ik me dat ik precies dát heb gecreëerd wat ik destijds bij het altaar heb laten staan: een leuke jongen van een jaar of zes die niet zo van het zelf doen is.

Zoon kan heel veel prima zelf, maar hij laat alles zich lekker aanleunen. Hij heeft immers een moeder die alles zo graag voor hem doet. Ik heb het zes jaar lang met veel liefde en (te veel) enthousiasme gedaan. Ik dacht steeds: ik geniet er van zo lang ik hem nog mag helpen, op een dag wil hij alles zelf doen en heeft hij mij niet meer nodig. Maar ja, die dag laat inmiddels iets te lang op zich wachten.

Inmiddels begin ik dat bij álles helpen een beetje zat te worden. Vooral het feit dat zoon het maar normaal vindt dat hij overal bij geholpen wordt begint me goed de keel uit te hangen. Hij roept af en toe zelfs verontwaardigd dat hij áltijd álles zélf móet doen. En het is mijn eigen schuld, ik weet het.

Er was een periode waarin zoon met mij wilde trouwen. En hij zou voor altijd thuis blijven wonen. Hij dacht vast: dan heb ik iemand in huis die álles voor me doet, handig! Maar sinds ik zo nu en dan “Doe het lekker zelf” roep heeft hij zijn oog op iemand anders laten vallen. Nu wil hij met haar trouwen. Ik zal hem binnenkort even haarfijn uitleggen dat hij zich dan wel zelf moet aankleden omdat hij anders weinig kans bij haar maakt. Misschien is zijn liefde voor haar zó groot dat hij opeens enorm zijn best gaat doen. Ja, in sommige dingen ben ik heel naïef…