Zoenende mensen

Zoenende mensen op een poster. Die posters worden beklad, de abri’s worden stuk gemaakt. Mensen willen nooit meer een pak kopen bij Suit Supply. En meerdere mensen hebben de vraag gesteld: Hoe moet ik dit aan mijn kinderen uitleggen?

Dat gevoel herken ik wel. Ik vraag mezelf ook regelmatig af hoe ik dingen aan mijn kinderen moet uitleggen. De afgelopen week nog; meerdere malen:

  • Hoe leg ik mijn kinderen uit dat er een meneer is die vindt dat hij 3 miljoen euro per jaar verdient? En die meneer wordt niet eens hartelijk uitgelachen, of opgenomen in een psychiatrisch ziekenhuis!
  • Hoe leg ik mijn kinderen uit dat er op de hele planeet nog maar 3900 tijgers in het wild leven?
  • Hoe leg ik mijn kinderen uit wat er momenteel in Syrië gebeurt?
  • Hoe leg ik mijn kinderen uit dat er mensen zijn die niet weten hoe ze hun kinderen uit moeten leggen dat mensen zoenen?

Ik besluit de proef op de som te nemen. Ik zoek de bewuste afbeelding op op internet en ik laat hem aan mijn kinderen zien. Vol verwachting kijk ik ze aan om hun reacties te peilen. Verward kijken ze terug. Het is ze duidelijk dat ik een reactie van ze verwacht, maar welke dan in vredesnaam? “Wat vinden jullie van deze foto?” vraag ik. Twee meisjes halen hun schouders op. “Er zijn mensen die heel boos worden van deze foto. Snappen jullie waarom?” Mijn oudste kijkt me glazig aan. Ze heeft nog steeds geen idee waar ik op aanstuur. Mijn jongste begrijpt beter wat er speelt: “Omdat het twee mannen zijn?” Ja, inderdaad, omdat het twee mannen zijn. Nu valt bij mijn oudste ook het kwartje en verontwaardigd roept ze uit: “Maar dat slaat toch helemaal nergens op!” Het grijpt haar duidelijk aan, want ze komt nauwelijks meer uit haar woorden. De strekking van haar betoog: Waarom zou je boos worden omdat mensen zoenen?

Ja. Geen idee. Ik weet niet hoe ik haar een uitleg moet geven, die haar tevreden gaat stellen. Die is er niet. Dus ik maak me ervan af met de multi-inzetbare dooddoener: andere mensen vinden nou eenmaal andere dingen.

Kan iemand het MIJ alsjeblieft uitleggen?